Herfsteditie De Zeeparel 2021:

Herfsteditie De Zeeparel 2021:

 
 
Michèle Vantyghem-Lambrecht() is het creatieve brein achter ‘Creative Designs by Michele’. Hiervoor ontwerpt ze moderne high-end tapijten. “Een tapijt is niet zomaar een tapijt. Het is kunst op je vloer.” Hiervoor reist ze tweemaal per jaar naar India en Pakistan. Michèle is een doorzetter. Tapijten selecteren is één ding, je eigen collectie ontwikkelen is iets helemaal anders. Je moet op zoek gaan naar de juiste mensen, de juiste productie-unit en tijd nemen om een eigen stijl te creëren. Voor je droom gaan, is hard werken. Hier heb je veel passie en gedrevenheid voor nodig. Plus je moet durven. Stil zitten kan ik niet. Ik zal doordoen totdat de goesting over is”.
Michèle rolde in de tapijtenwereld door dertig jaar geleden te trouwen met haar man en zijn ‘fashionable flooring bedrijf Vantyghem’. “Ze hadden iemand nodig om in de showroom te staan, dus gaf ik mijn job in Brussel op. In het begin was dit moeilijk, van een grootstad Brussel naar Ichtegem … Dat was even aanpassen. Maar snel wist ik dat ik voor de job naar het buitenland zou trekken. In 2009 ging ik voor de eerste keer naar Pakistan en India. De keuze om voor de tapijtenwereld te kiezen was snel gemaakt. De keuze om naar verre landen te reizen was niet zo gemakkelijk, vooral niet als vrouw, en zeker niet in een moslimland als Pakistan. Veel moslims willen geen zaken doen met vrouwen. Velen geven zelfs geen hand aan een vrouw. Maar dit went. Ik volg en respecteer de gebruiken van het land, en zo verloopt alles vlot. Ondertussen heb ik er goede vriendschappen opgebouwd en voel ik me er toch veilig en beschermd. Ik bewonder mijn Pakistaanse en Indische vrienden voor hun grote drive en passie. Wanneer ik de productie-units bezoek, ruik ik de kleuren van het garen en de tapijten. Zoiets maakt me enorm blij. Onze knopers in India leggen hun ziel in het knopen van de creaties waaraan ze met passie meewerken. Heerlijk om zien.”
Hoe combineer jij werk en gezin?
“Ik geloof heel sterk in de passie, traditie en een streepje romantiek van een familiebedrijf. Maar het is dubbel: emotie en ‘commerce’ treffen elkaar in het gezin en dat is niet vanzelfsprekend, die fameuze work-lifebalance. Ik probeer alles maximaal te doen, maximaal met mijn werk bezig te zijn, en daarnaast probeer ik mij ook nog eens maximaal op het gezinsleven te focussen. Zo zijn we met het gezin, toen onze dochter op internaat ging, weken na elkaar iedere zondag naar het Noorden van Frankrijk gereden. Met ons drietjes, een mooie wandeling maken, eten in een gezellig restaurantje, in de hoop niemand tegen te komen die we kennen ... Eén dag quality-time met het gezin en de rest van de week focussen op het werk. Ik ben mijn man Peter heel dankbaar voor zijn geduld en voor de kansen die hij me geeft om tweemaal per jaar te reizen naar India en Pakistan. Mijn dochter Daphné vergezelt me dan. Zij geeft me positieve tips, neemt foto’s en verzorgt onze instagrampagina.”
 
Een tapijt is niet zomaar een tapijt. Het is kunst op de vloer.
 
Wat zijn jouw ambities?
“Binnen tien jaar kunnen zeggen dat ik internationaal enige bekendheid verworven heb. Mijn eigen creaties zien liggen in mooie, trendy huizen in het buitenland. Voor onze alledaagse collectie tapijten volg ik de trends, want dit zijn de tapijten waar dagelijks vraag naar is. Voor mijn eigen collectie probeer ik mijn eigen stijl naar voren te brengen met kleurrijke en gewaagde dessins. Daar probeer ik mijn eigen stempel op te drukken. Ik droom ervan dat mensen me contacteren en smeken om mijn creaties te mogen kopen, dat moet toch echt een kick geven!”
Hoe ziet jouw perfecte zondag er uit?
“Ik ben een slechte slaper en dus een vroege vogel. Meestal sta ik rond 7 uur op. Op zondag zijn er geen verplichtingen: lekker buiten zitten, lang aperitieven, een mooie film bekijken, iets gaan eten … Bijvoorbeeld in De Vlaamsche Pot; een gezellig, typisch Brugs restaurant met oeroude gerechten, super lekker. Ik geniet er de zondag ook vaak van om te slenteren in mijn pyjama en niets te doen. ‘s Avonds voel ik me dan wel schuldig dat het een offday was, maar op maandag ben ik tenminste fris en fit.”
Waar doe jij inspiratie op?
“In Brugge. Slenteren door de kleine straatjes, de vele restaurantjes, de mooie gebouwen … Musea doe ik niet graag. Ik kijk liever op straat naar de gebouwen en mensen.
In Delhi: Haus Khas. Het is een hippe en trendy plaats vol met antiquairs, artiesten, designers, winkeltjes en rooftoprestaurants. Ook Dilli Haat, een openluchtmarkt met zelfgemaakte handicrafts is zeer leuk om rond te slenteren. Je betaalt er misschien wel wat extra, maar luisteren naar de handelaars hun verhalen is goud waard.
Mij droombestemming is Honolulu. Hoe verder hoe liever eigenlijk. Ik ga graag naar plaatsen waar niet iedereen komt. Ik zoek graag het onbekende op. Het exotische, de warmte, de zee.”
 
Voor je droom gaan, is hard werken.
 
- Favoriete app: Instagram, iedereen doet zijn best om mooie foto’s te maken en te posten.
- Wie zou je graag eens ontmoeten? Angelina Jolie, omdat ze als ambassadrice van UNICEF opkomt voor vrouwen in Afghanistan. Ze bezocht een tijd geleden een vluchtelingenkamp en droeg een cashmier sjaal met embroidery waarvan ik dezelfde heb. Sindsdien ben ik grote fan.
- Guilty pleasure: Ik voel me nergens guilty over, enkel pleasure.
- Waar heb je spijt van? Dat ik niet eerder begonnen ben met het creëren van tapijten.
- Meest romantische moment ooit: Op Vaderdag gaan vissen, BBQ'en aan de graskant.
- Wie zou je willen bedanken? Mijn man, mijn dochter, mijn Pakistaanse en Indische vrienden en de tapijtknopers in India.
 
www.vantyghem.com
www.creativedesignsbymichele.com
https://www.instagram.com/lambrechtmichele/
https://www.instagram.com/vantyghem_fashionableflooring/
https://www.facebook.com/vantyghem.fashionable.flooring